Arxiu del Blog

NOTA IMPORTANT: és probable que visualitzeu més còmodament aquest blog si reduiu a la meitat l'amplada de la finestra (que mostra aquest blog).

sábado, 13 de diciembre de 2008

Sobren cotxes...

AVUI, ANÀLISI D'UN FET:
"Sobren cotxes"... Primer Nissan, ara General Motors (Opel pels amics europeus). Sí, aquesta és una de les afirmacions més escoltades aquests dies. Pero...

Potser no "sobren cotxes" sino que "falten compradors". I qui sap si el problema no és la manca de persones disposades a canviar el cotxe, sino que els qui ho voldrien "no poden" perquè "falten diners".

Serà veritat que la "crisi financera" és la culpable de paralitzar "l'economia real"?

Gent disposada a treballar (els "aturats" en un sentit laboral de la paraula, és a dir els qui fan cua al llistat de l'INEM) hi són. D'eficiència a les empreses, crec, cada dia n'hi ha més (fruit de que cada cop hi ha més i millors tecnologies). De recursos (minerals, collites, aigua,...) crec que no en falten. El petroli (el que es podria denominar "la sang que corre per les artèries de la societat") inexplicablement ha passat de més de 120$/barril a menys de 50$/barril!!! I dic inexplicablement perquè jo crec que, amb una oferta gairebé estancada sino reductiva, el consum ni de bon troç ha baixat tant com sí que ho ha fet el seu preu.

Doncs bé... davant de tot això... jo em pregunto... més tecnologia, recursos a efectes pràctics "ilimitats" (aviso que jo això no ho crec especialment en el tema del petroli), gent disposada a treballar,... ¿Com pot haver-hi una crisi? Com???

Jo proposo les següents respostes:

- Que sigui veritat que la "crisi financera" sigui la culpable de la "crisi real". És a dir, estic comenánt a creure que potser les "polítiques monetàries", aquestes grans desconegudes... siguin el vertader "mal" de la nostra societat.

- O qui sap si... efectivament, el "creixement econòmic continu" en el que es basa la nostra societat capitalista... vertaderament sigui insostenible. Que vertaderament estiguem davant d'una disminució dels recursos (o una incapacitat de satisfer la demanda de recursos a nivell mundial) que faci pensar si al final tindran rao els qui defensen el "decreixement econòmic".

- I una tercera opció: que tot el problema provingui bàsicament de la impossibilitat de augmentar l'oferta del "petroli" (com va "pronosticar" el geofisic Hubbert) però que, per motius que no sóc capaç d'explicar, això no es plasmi adequadament en el seu preu... però sí repercuteixi a l'economia real.

Què n'opines?

No hay comentarios: